

Owoce są używane na nalewki, dżemy i galaretki. W stanie pełnej dojrzałości (po opadnięciu) słodkie i smaczne.
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Wczesną wiosną, jeszcze przed rozwojem liści, obsypuje się masą drobnych, żółtych kwiatów – to jedne z pierwszych sygnałów nadchodzącej wiosny w ogrodzie. Latem i jesienią dojrzewają jego czerwone, jadalne owoce – cenione w kuchni i domowej apteczce. Całość uzupełnia atrakcyjna, łuszcząca się kora i elegancki pokrój.
Wysokość: 3–5 m (można prowadzić jako krzew lub małe drzewo)
Kwitnienie: bardzo wczesne – luty/marzec, żółte kwiaty przed liśćmi
Owoce: czerwone, jadalne, dojrzewają sierpień–wrzesień
Liście: zielone, owalne, jesienią przebarwiają się na żółto
Mrozoodporność: pełna (strefa 4)
Stanowisko: słoneczne do półcienistego
Gleba: żyzna, wapienna, dobrze zdrenowana, ale tolerancyjny
ogrody użytkowe i naturalistyczne
żywopłoty (cięte lub swobodne)
jako soliter (drzewko ozdobne)
ogrody wiejskie, miejskie i historyczne
Cornus mas to roślina łącząca piękno i funkcjonalność – kwitnie, gdy ogród jeszcze śpi, a jego owoce są zdrowe i smaczne (idealne na soki, konfitury, nalewki). Jest łatwy w uprawie, odporny na mróz i długowieczny. Świetnie sprawdzi się w ogrodach ekologicznych i w nasadzeniach przyjaznych ptakom i zapylaczom.