dereń jadalny-cornus mas
  • dereń jadalny-cornus mas
  • dereń jadalny-cornus mas
  • dereń jadalny-cornus mas

dereń jadalny-cornus mas

6,00 zł
Brutto

Owoce są używane na nalewki, dżemy i galaretki. W stanie pełnej dojrzałości (po opadnięciu) słodkie i smaczne.

Ilość
Obecnie brak na stanie

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Wczesną wiosną, jeszcze przed rozwojem liści, obsypuje się masą drobnych, żółtych kwiatów – to jedne z pierwszych sygnałów nadchodzącej wiosny w ogrodzie. Latem i jesienią dojrzewają jego czerwone, jadalne owoce – cenione w kuchni i domowej apteczce. Całość uzupełnia atrakcyjna, łuszcząca się kora i elegancki pokrój.

Cechy charakterystyczne:

  • Wysokość: 3–5 m (można prowadzić jako krzew lub małe drzewo)

  • Kwitnienie: bardzo wczesne – luty/marzec, żółte kwiaty przed liśćmi

  • Owoce: czerwone, jadalne, dojrzewają sierpień–wrzesień

  • Liście: zielone, owalne, jesienią przebarwiają się na żółto

  • Mrozoodporność: pełna (strefa 4)

  • Stanowisko: słoneczne do półcienistego

  • Gleba: żyzna, wapienna, dobrze zdrenowana, ale tolerancyjny

Zastosowanie:

  • ogrody użytkowe i naturalistyczne

  • żywopłoty (cięte lub swobodne)

  • jako soliter (drzewko ozdobne)

  • ogrody wiejskie, miejskie i historyczne

Dlaczego warto?

Cornus mas to roślina łącząca piękno i funkcjonalność – kwitnie, gdy ogród jeszcze śpi, a jego owoce są zdrowe i smaczne (idealne na soki, konfitury, nalewki). Jest łatwy w uprawie, odporny na mróz i długowieczny. Świetnie sprawdzi się w ogrodach ekologicznych i w nasadzeniach przyjaznych ptakom i zapylaczom.

Specyficzne kody